270 Vegan recepten voor alle seizoenen

website-missis's picture

Een plantaardige levensstijl is niet alleen hip, het is ook gezond, goed voor het milieu en goed voor het welzijn van de dieren. Wellicht ben je op deze site geland met vragen over het veganisme. Het boek 270 Vegan recepten voor alle seizoenen bied je een schat aan informatie en recepten.

Je kan kiezen tussen de paperback en ringband versie voor dezelfde prijs. Het boek kost 24,95 euro inclusief btw + 3,95 euro verzendkosten in Nederland. Woon je in België dan zijn de verzendkosten de helft van 11 euro, 5,50 euro.

Meer informatie:
In oktober 2014 deed ik met mijn man mee met de Vegan Challenge en begon ik al snel met recepten schrijven. We hebben een biologisch groentepakket en daarom paste ik de recepten hierop aan. Na 1 jaar had ik genoeg voor een kookboek met recepten voor een heel jaar. Durf jij nu ook de uitdaging aan ?

270 Vegan recepten voor alle seizoenen door Mira Caspers
van Stichting Alternatief Idee met een aanbeveling van
Lisette Kreischer, de vegan trendsetter van Nederland.

Hierin staan puur plantaardige recepten van een jaar.
Of je nu flexitariër, vegetariër, beginnend of gevorderd veganist bent,
hier kun je zeker wat in vinden.
Van luxe gerechten voor de feestdagen, tot makkelijke happen
die je maakt met een paar ingrediënten uit de supermarkt.
Lekkere vegan recepten, de meeste zijn ook nog eens gezond !
Alles met duidelijk aangegeven hoeveelheden van de ingrediënten.
Met medewerking van
Henk Caspers fotografie, Stephanie Nieuwenhuisen cover foto
Uitgever; Gigaboek
ISBN 978-908548411-0

Ervaringen :

Vanaf ik via Fb de recepten van Mira ontdekte, was ik direct fan. Toen haar eerste kookboek verscheen, was ik dan er ook als de kippen bij om het te bestellen en nu ben ik de gelukkige bezitster van de ringband met de 270 recepten, waarvan ik er al een heleboel gemaakt heb, steeds met succes en ik heb er al heel wat complimentjes van mijn tafelgasten mee geoogst !
Het recept van de veganistische wafels gebruikte ik een paar maanden geleden voor een demonstratie / degustatie in de plaatselijke Bio Planet en alle proevers waren ook heel erg enthousiast !
In zomer is het boek van Mira mee op vakantie geweest, want dat is - zeker op verplaatsing - toch altijd nog handiger dan recepten van internet.

Monique Janssen

Er zijn ook leuke recensies over geschreven, die zie je als verder naar beneden scrollt.

Het boek kost 24,95 euro inclusief btw
+ 3,95 euro verzendkosten in Nederland.
Het boek kost 24,95 euro inclusief btw
+ 5,50 euro verzendkosten naar Belgie.
Je kan kiezen tussen paperback en ringband.
De ringband- en paperback-versie zijn voor dezelfde prijs.
De bestelling kan je plaatsen via het contactformulier 
http://www.liefde-voor-veganisme.net/contact
Vermeld daarin je gegevens en je keuze voor een ringband of paperback.
Hierna ontvang je een bevestiging en
kan je voor levering betalen
door geld over te maken aan de stichting.
Levering binnen een week in Nederland.
Levering binnen 10 dagen in België.

Je hebt 14 dagen bedenktijd. Bij het retourzenden
worden de verzendkosten wel in rekening gebracht.
De retourneringskosten zijn dan ook voor je rekening.
Als wij het boek in goede staat hebben ontvangen
krijg je het aankoopbedrag terug min de verzendkosten.

Woon je in de buurt in mijn dorp Voorhout ?
Dan kun je een afspraak met me maken om
het boek te bekijken en besluiten of je het koopt.
Vermeld je naam en dat je een afspraak wil
om het te bekijken via het contactformulier 
http://www.liefde-voor-veganisme.net/contact

Woon je in Den Haag of ga je er binnenkort naartoe ?
Bij De Vegetarische Snackbar ligt een inkijkexemplaar !
Bekijk het terwijl je daar iets bestelt !

Woon je in Amsterdam of ga je er binnenkort naartoe ?
Bij Vega Life zijn beide exemplaren te koop !

Je kan ook betalen met PayPal
PayPal is een veilige en gemakkelijke manier om te betalen


NL kies
BE kies

Wil je geen boek maar vind je mijn recepten wel een donatie waard ?

Stichting Alternatief Idee
Basilicumhof 21
2215 BV Voorhout
KVK nummer: 50114824
IBAN bank: NL49 INGB 0004 9678 66

In dit boek staan maar 50 foto’s omdat de verkoopprijs van het boek anders te duur werd, en het boek zou ook veel te dik worden als bij alle recepten een foto staat.

In dit boek staan 270 vegan recepten, verdeeld in 5 hoofdstukken, 4 seizoenen en 1 voor het hele jaar. Er staan simpele gerechten in en meer bewerkelijke recepten, basisrecepten en originele recepten. Alles komt aan bod, van ontbijt tot avondmaaltijd, gebak en smoothies. En ook recepten met vergeten groenten. Ook recepten voor feestdagen. Alle maaltijden zijn complete recepten met wellicht iets meer groente dan u bent gewend, maar dat is gezond en vooral lekker. Alles met duidelijk aangegeven hoeveelheden van de ingrediënten. Verder staat er informatie over veganisme. De vraag wat het is en waarom wordt beantwoord. En informatie over eiwit met daarbij een lijst van produkten en de hoeveelheid eiwit en calorieën per produkt.

Mira Caspers

Genieten in stijl met respect voor mens, dier en natuur is mijn persoonlijke motto. Toen ik als hooggehakte jonge dame jaren geleden het kookgerei ter hand nam, was het de plantaardige keuken die mij voorzag in deze ecofabulous manier van leven. De plantaardige keuken is namelijk niet alleen heel veelzijdig, kleurrijk en volwaardig, het is ook een hele vriendelijke en duurzame keuken. Een keuken die zowel de menselijke gezondheid als de schoonheid van de natuur ondersteunt. Het was echter een uitdaging om mensen te verleiden deze keuken te omarmen. Over de afgelopen jaren is er gelukkig veel veranderd en zijn steeds meer mensen vegan gaan eten, echter is er ook nog een grote groep mensen voor wie deze keuken reeds onbekend is. Daarvoor zijn toegankelijke recepten nodig met ingrediënten die je zo goed als overal kunt vinden. Toen ik Mira’s recepten onder ogen kreeg, was dat hetgeen waar ik heel blij van werd. Mira’s recepten zijn volwaardig, herkenbaar, toegankelijk en makkelijk te integreren in het dagelijks leven. Van jong tot oud, voor ieder wat wils. Van smoothies en toetjes tot een rijke keuze aan warme maaltijden, salades en soepen. Geniet ervan!

Lisette Kreischer

beide versies ook te koop bij Vega Life in Amsterdam
https://www.vega-life.nl/boeken/veganistische-kookboeken/gigaboek-boek-2...
https://www.vega-life.nl/boeken/veganistische-kookboeken/gigaboek-270-ve...

paperback ook te koop bij Bol

http://www.gigaboekshop.com/product/270-vegan-recepten-voor-alle-seizoenen/

https://1boek.nl/artikel/9789085484110/270-vegan-recepten-voor-alle-seiz...

Veranderingen aan recepten na uitgave/druk
Als er nog meer komen zal ik ze erbij zetten in dit document
Veranderingen aan recepten

Comments

website-missis's picture

Leuke recensie !

Mira Caspers: 270 Vegan recepten voor alle seizoenen****1/2

Kook- en bakboeken, daar ben ik dol op. Ik lees ze elke keer weer en ook al ken ik de boeken en weet wat er komt, ik verslind hem toch weer. ‘270 Vegan recepten voor alle seizoenen’ is zo’n boek dat ik altijd weer zal pakken en lezen. Maar het boek zorgt voor een andere impuls, koken voor mijzelf, een aantal recepten dat Caspers geeft zijn voor 1 of 2 personen, zoals broodjes en stamppotten en daar ben ik zo blij mee. Bovendien gebruikt Caspers gewone ingrediënten, geen producten waar je speciaal voor naar een aparte winkel moet gaan. Ook geeft ze in het begin een lijst met producten en merken.

Stamppot voor twee personen maken is geen probleem, de ene helft vandaag, de andere helft overmorgen of eventueel invriezen.De recepten voor een persoon zijn geweldig. Natuurlijk zijn er recepten voor meer personen, maar persoonlijk val ik op de een en tweepersoons maaltijden.

Caspers geeft recepten, vegetarisch, voor alle seizoenen. Zij houdt rekening met wat er aan groente en fruitaanbod is. Caspers zelf is veganist, dus dat betekent dat zij alleen plantaardige producten gebruikt en niets van een dier, dus ook geen leren schoenen en tassen. Zover ga ik niet, ik ben zelf vegetarisch al heel lang als ik voor mijzelf kook en bak, maar als ik bij vrienden ben die lekker koken, vind ik vis of vlees zalig. En ik ben dol op leer.

De indeling in het boek is geënt op de vier seizoenen, maar als je een recept wilt zoeken is er een alfabetisch register. Daarnaast is er een index van gerechten met pasta of rijst. Caspers heeft daar goed over nagedacht. Het maakt dit kook- en bakboek bijna af. Er is nl. een minpuntje, er hadden wel meer foto’s in gemogen, waar andere boeken vol staan met foto’s en er vaak een overdaad is, mogen het hier wel meer zijn.

In de boekenkast met kook- en bakboeken komt dit boek niet te staan, maar in de keuken waar ik dagelijks of wekelijks recepten kan gebruiken. Met dank aan schrijfster van wie ik een exemplaar mocht ontvangen.

http://charlottesboeken.blogspot.nl/

website-missis's picture

Leuke recensie !

270 Vegan recepten voor alle seizoenen – Mira Caspers

Gepubliceerd op 5 januari 2016

270 Vegan recepten voor alle seizoenen

Veganisme is een manier van leven. Dat zegt Mira Caspers van de Stichting Alternatief Idee, die de traditionele kersttijd aangrijpt om een boek vol veganistische recepten uit te brengen.
Voluit heet het boek: 270 Vegan recepten voor alle seizoenen. Het dikke boek is rijkelijk geïllustreerd met kleurenfoto’s en bevat een handige index.

Mira Caspers en haar man aten al jaren vegetarisch toen ze zich in 2014 inschreven voor de Vegan Challenge. Dat beviel zo goed dat ze begin dit jaar de website liefde-voor-veganisme.net opzette en recepten begon te verzamelen. Het voedselprobleem in de wereld zou opgelost zijn als iedereen plantaardig zou eten, zo zegt de schrijfster. Maar veganisme is meer dan een dieet; het is een manier van leven die zo veel mogelijk uitbuiting van en wreedheid tegen dieren ten behoeve van voedsel, kleding of enig ander doel uit wil sluiten.

De recepten van Mira blinken uit door de toegankelijkheid en eenvoud. Met andere woorden, iedereen kan probleemloos veganistisch koken met dit bijzondere kookboek. In het boek staan ook winkels (online en offline) genoemd waar de gebruikte ingrediënten gekocht kunnen worden.

270 Vegan recepten voor alle seizoenen staat bomvol vegan recepten. En als je denkt dat veganistisch eten saai is, dan laat dit receptenboek je zien dat je het helemaal mis hebt. Maar dat is niet alles, want 270 Vegan recepten voor elk seizoen is naast een receptenboek ook een boek vol informatie over veganisme, wat het inhoudt, waar het voor staat en waar je op moet letten.

Het boek 270 Vegan recepten start met een uitgebreide inhoudsopgave waar alle recepten per seizoen en op alfabetische volgorde staan. Dan volgt een uitgebreid voorwoord door de schrijfster, Mira Caspers. In 2007 is Mira begonnen met de website www.alternatief-idee.net en maakte daar in 2010 zelfs een stichting van. Op deze website plaatste ze regelmatig vegan recepten. Later, in 2015, startte ze de website www.liefde-voor-veganisme.net. Met deze website kon Mira zich meer richten op het leven als veganist en ook hier hoorden de natuurlijk de nodige recepten bij. In 270 Vegan recepten voor alle seizoenen zijn alle recepten gebundeld.

Na het voorwoord volgt een uitleg over waarom veganisme, wat het inhoud en de gedachten erachter. Het is niet zomaar een dieet, maar eerder een levenswijze. Dan volgt een stuk over eiwitten en veganisme, aangevuld met een uitgebreide lijst van de hoeveelheid eiwitten per product en een voorbeeld berekening voor 5 dagen en wat je nodig hebt naar aanleiding van lichaamslengte.

Voordat de recepten komen volgt eerst een uitleg over eetlepels en theelepels die dienen als maatstaaf in de recepten. Na alle informatie kom je toe aan alle recepten. We beginnen in de lente met aardbeien liefdes ijs, kan het mooier? In de recepten wordt gebruik gemaakt van de groenten en het fruit dat elk seizoen te bieden heeft. De recepten zijn duidelijk. Onder de titel van het recept staat een ingrediëntenlijst zodat je precies weet wat je nodig hebt. De recepten zelf zijn uitgebreid beschreven in duidelijke taal. Er staat stap voor stap beschreven wat je moet doen, soms aangevuld met een handige tip of variatie.

Een van die recepten willen we je niet onthouden. Ben je veganist maar wil je toch van heerlijke Filet Americain genieten, dan is dit recept uit 270 Vegan recepten een aanrader:

Vegan filet American
Voor +/- 350 gram

Blik linzen 265 gram uitgelekt gewicht
half potje zongedroogde tomaat en olijf, I Saggi Ortaggi 190 gram (gewoon bij AH gevonden)

Laat de linzen uitlekken in een zeef, schud een beetje heen en weer. Doe de linzen in een pan en pureer met een staafmixer. Meng de helft van het potje zongedroogde tomaat en olijf er door heen. Ga nog een keer met staafmixer er door heen. Doe in een goed afsluitbaar bakje en bewaar in de koelkast. Hoe lang het goed blijft weet ik niet precies. Bij mij blijft het 7 dagen goed en dan is het op.

Andere versie;
Voor +/- 470 gram

Blik linzen 265 gram uitgelekt gewicht
7 zongedroogde tomaten uit pot, 40 gram
2 groene olijven uit pot, 9 gram
3 zwarte olijven uit pot, 7 gram
12 gram verse basilicum, 10 gram basilicumblaadjes
10 kappertjes uit potje, 2 gram
blikje tomatenpuree 70 gram
2 eetlepels olijfolie
¼ theelepel appelciderazijn (vond ik in een biologische winkel)
¼ theelepel knoflookpoeder
¼ theelepel paprikapoeder
1/8 theelepel zwarte peper

Haal de basilicumblaadjes van de steeltjes. Vis zongedroogde tomaten uit potje en leg op een bord voor je ze weegt, dan ligt er olie op je bord ipv. dat je dat ook meeweegt, snij in 3 stukjes. Vis de groene en zwarte olijven uit potje, leg even op bord voor je ze weegt en snij door de helft. Vis de kappertjes uit potje, leg even op bord voor je ze weegt. Doe de basilicumblaadjes, zongedroogde tomaten, groene en zwarte olijven, kappertjes, tomatenpuree, olijfolie, appelciderazijn, knoflookpoeder, paprikapoeder en zwarte peper in een hoge mengbeker en pureer met een staafmixer. Als je alles uit de staafmixer haalt met een theelepel kan het zijn dat je daar nog stukjes zongedroogde tomaat tussen ziet die nog niet gepureerd zijn, roer dan alles door elkaar en pureer nogmaals, ik pureerde 3 keer. Laat de linzen uitlekken in een zeef, schud een beetje heen en weer. Doe de linzen in een pan en pureer met een staafmixer. Doe het tomaat olijf mengsel er bij , roer er door heen en pureer met de staafmixer. Doe in een goed afsluitbaar bakje en bewaar in de koelkast. Hoe lang het goed blijft weet ik niet precies. Bij mij blijft het 10 dagen goed en dan is het op.

Lekker op brood, broodjes, stokbrood, cracker, rijstwafel of toastjes.

Eet smakelijk !

Dit heerlijke recept van Filet Americain en vele andere lekkere andere menusuggesties zie je terug in 270 Vegan recepten voor elk seizoen.

Uitgeverij: Gigaboek
ISBN: 978-908548411-0
Stichting Alternatief Idee
Met medewerking van
Henk Caspers fotografie, Stephanie Nieuwenhuisen cover foto
270 pagina’s
Prijs: € 24,95

270 Vegan recepten voor alle seizoenen

270 Vegan recepten voor alle seizoenen

Vanaf € 24.95

1-8 werkdagen

Geschreven door NancyW

2x dezelfde van dezelfde persoon

http://www.bangersisters.nl/boekrecensies/270-vegan-recepten-voor-alle-s...

http://www.bezetenboeken.nl/koken-en-eten/270-vegan-recepten-voor-alle-s...

website-missis's picture

Leuke recensie, kritisch maar positief !

270 Vegan recepten voor alle seizoenen

Veganisten gebruiken geen dierlijke producten. Zij eten geen vlees, zuivel, eieren, honing of producten waar deze dierlijke producten in verwerkt zitten. Daarnaast gebruiken zij ook geen verzorgingsproducten, kleding of andere materialen waar dierlijke producten in zijn verwerkt, of die op dieren zijn getest. Dit staat te lezen op de site van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme.

De schrijfster en samenstelster van dit boek legt voorin het boek uit wat veganisme is en geeft daarbij veel links naar veganistische sites. Daarnaast geeft ze aan hoeveel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwit voor volwassenen is en volgt een lijst met producten met daarachter de hoeveelheid eiwit die dat product bevat en het aantal kilocalorieën per 100 gram/100 ml. Daarna volgen de recepten die onderverdeeld zijn naar de seizoenen.

In het lentehoofdstuk staan erg lekkere recepten voor het bereiden van asperges, raapstelen, postelein, bleekselderij, andijvie etc. De ene keer is het een pastagerecht of een curry, de andere keer een lekkere stamppot of een heerlijk gevulde wrap.

In het zomergedeelte staan veel recepten voor smoothies, milkshakes en ijsthee maar ook zeer smakelijke en eenvoudig te bereiden couscous-, rijst-, aardappel-, groente-, pizza-, quinoa-, salade en curryrecepten in. Zelfs een minibuffet voor 5 personen! Gek op salades als ik ben is dit toch wel mijn favoriete hoofdstuk van het boek.

In de herfst komt er meer broccoli, bloemkool, paddenstoel, wortel, bietjes, venkel en witlof op ons bord te liggen.
De winter kan gebruikt worden om de vele zuurkool- of rode kool recepten uit te proberen. Ook de erwtensoep, oliebollen en appelflappen ontbreken niet in dit jaargetijde.

Achterin het boek staan recepten voor het hele jaar, zoals havermout- en Brintapap in allerlei variaties maar ook recepten voor tapenades en pesto's, omeletten, pizza's, paella (!) curry's etc. Ook de curry's en smoothies ontbreken in dit hoofdstuk niet.

"Veganisme is natuurlijk meer dan recepten en ik twijfel soms nog wel of iets echt helemaal veganistisch is maar ga voor ‘AVAP’ (as vegan as possible). [...] zegt Mira in een interview. "

En inderdaad, het gebruik van blikken zwarte bonen, limabonen en ananas (in de winter) etc. en de kant en klare wrapsauce verbaasde me. Zelf zal ik ook niet gauw gedroogde bruine bonen of kapucijners kopen maar in een vegaboek verwacht ik geen blik- of kant en klare producten. Zeker in deze tijd waarin erg geijverd wordt voor natuurlijke ingrediënten en stoppen met kant en klaar producten is dit een misser. Gelukkig worden de blikken en sauce niet veel gebruikt in de recepten maar toch...

Ook vreemd vind ik sommige gebruikte vegetarische producten met vlees- of vissmaak zoals; biefstukreepjes van de vegetarische slager, vegan zalm, blokjes met speksmaak, vegan runderfilet, vegan kipstuckjes... Alsof ze eigenlijk liever niet veganistisch eet en dan op deze manier toch zo dicht mogelijk bij dierlijk voedsel probeert te komen.
Maar het kan ook zijn dat Mira Caspers hiermee wil laten zien dat veganistisch voedsel niet zo bewerkelijk is en je mogelijk bijv. jouw geliefde stamppot met spekjes niet hoeft te missen als je veganistisch eet.

Er zijn wel een paar kleine aanmerkingen op het boek die echter voornamelijk commentaar op de eindredactie betreffen. Inhoudelijk zit het wel goed met dit boek.
1. Het boek is een beetje rommelig qua opzet. De indeling in seizoenen en daarna de recepten voor het hele jaar overlappen elkaar. Waarom niet alles per soort bij elkaar gezet? Dus smoothies, koolrecepten, curry's, soepen en dergelijke een eigen blokje, dat is veel overzichtelijker.
2. Er hadden ook wel meer foto's bij gemogen, zelf houd ik erg van kookboeken met foto's bij elk recept, maar mogelijk werd dat te duur.
3. Het doet natuurlijk wel een beetje vreemd aan dat het eerste lenterecept zelfgemaakt aardbeienijs is. Aardbeien worden naar mijn idee niet voor niets de zomerkoninkjes genoemd. Maar goed, tegenwoordig zijn aardbeien het hele jaar verkrijgbaar. Toch verbaast het me wel dat dit in een veganboek staat, je verwacht dat er ook heel bewust seizoensgebonden gegeten wordt gezien hun bewuste levensstijl.
Maar er staan ook pompoenrecepten bij de lenterecepten. Pompoenen zijn volop te koop tijdens de herfst en de winter! staat te lezen in de veggipedia op de site van Het bureau voor groente en fruit.

Verder is het een erg fijn en handzaam boek. Het is enorm rijk aan gevarieerde, zeer smakelijke vleesloze recepten. De recepten zijn veelal vrij eenvoudig en je hebt niet de meest bizarre ingrediënten nodig. Wat ook erg prettig is, is dat Mira Caspers bij veel ingrediënten aangeeft waar zij te koop zijn. Bijna alles is gewoon in de supermarkt of biowinkel te krijgen en anders verwijst ze naar websites of geeft ze een alternatief. Kijk op de vegan wiki en op gewoonvegan welke producten in de supermarkt vegan zijn, tipt Mira ons.
De bereidingswijze bij de recepten is helder en vlot geschreven.
Ik heb zomaar het vermoeden dat ik dit boek erg veel zal gebruiken.

Sinds Mira Caspers in oktober 2014 heeft meegedaan aan de VeganChallenge plaatst zij plantaardige recepten op de websites www.alternatief-idee.net en www.liefde-voor-veganisme.net. Het boek 270 Vegan recepten voor alle seizoenen is gemaakt naar aanleiding van één jaar vegan recepten.

ISBN 9789085484110 | Paperback | 267 pagina's | Gigaboek | november 2015
Henk Caspers fotografie

© Dettie, 13 januari 2016

http://www.leestafel.info/mira-caspers

website-missis's picture

Leuke recensie !

270 Vegan recepten voor alle seizoenen [recensie]

Mira Caspers en haar man aten al jaren vegetarisch toen ze zich in 2014 inschreven voor de Vegan Challenge. Dat beviel zo goed dat ze begin dit jaar de website liefde-voor-veganisme.net opzette en recepten begon te verzamelen. Het voedselprobleem in de wereld zou opgelost zijn als iedereen plantaardig zou eten, zo zegt de schrijfster. Maar veganisme is meer dan een dieet; het is een manier van leven die zo veel mogelijk uitbuiting van en wreedheid tegen dieren ten behoeve van voedsel, kleding of enig ander doel uit wil sluiten.
De recepten van Mira blinken uit door de toegankelijkheid en eenvoud. Met andere woorden, iedereen kan probleemloos veganistisch koken met dit bijzondere kookboek. In het boek staan ook winkels (online en offline) genoemd waar de gebruikte ingrediënten gekocht kunnen worden.

Recensie
Veganisme is een levensstijl, zo legt Mira Caspers uit in het begin van het boek 270 Vegan recepten voor alle seizoenen. De manier waarop ze in de inleiding kort vertelt over de achtergrond van de keuze voor deze manier van leven vind ik verfrissend. Geen agressieve toon naar mensen die hier niet voor kiezen, maar korte, heldere uitleg en een heleboel links naar meer informatie. Prima!

Veel mensen zullen in deze tijd bewuster omgaan met consumeren. Van het meenemen van een eigen boodschappentas naar de winkel, tot het niet meer iedere dag vlees eten, er zijn vele variaties mogelijk. Bij veganisme wordt gepoogd om geen dierlijke producten te consumeren. En ook hierin zijn gradaties te vinden.
Voor alle mensen die veganistisch leven, is 270 Vegan recepten voor alle seizoenen een prima kookboek. Er is werkelijk een enorme variatie aan recepten in te vinden, voor ieder seizoen, voor iedere gelegenheid en voor iedere smaak.

Persoonlijk vind ik dit boek ook zeer geschikt voor iedereen die ‘wel eens’ veganistisch zou willen koken. Mijn moeder eet geen vlees en ik heb vaak vis als vervanging daarvoor, of een soyaproduct, maar wanneer er géén vis en géén vlees gegeten wordt, ook geen eieren of kaas, weet ik al snel niet hoe ik een volwaardige maaltijd op tafel zou moeten zetten. En daarom is dit boek voor mij zeer leerzaam.
Voor mij is het ook erg prettig dat bij de producten die ik niet ken, aangegeven staat waar ze te koop zijn. Erg leuk om in het boek te bladeren en gerechten met ‘vegetarische bacon’ en het ingrediënt ‘no egg’ tegen te komen. Ik kan me voorstellen dat het voor veel mensen beter vol te houden is om veganistisch te eten, wanneer ze smaken waar ze aan gehecht zijn niet hoeven te missen.

De recepten zijn niet moeilijk en zeer gevarieerd. Ik vind het altijd jammer wanneer er niet bij ieder recept een foto staat, maar op de foto’s die er wel zijn, zien de gerechten er heerlijk uit. Wanneer mijn ouders weer eens komen eten, ga ik de ‘Rode bieten, tofu à la mer en krieltjes maken‘, lijkt me heel bijzonder, met zeekraal! Kortom: een aanwinst in iedere keuken voor mensen die graag veganistische maaltijden willen uitproberen.
270 Vegan recepten voor alle seizoenen – Mira Caspers
Paperback, 268 pagina’s, Stichting Alternatief Idee

https://trotsemoeders.nl/2016/02/270-vegan-recepten-seizoenen-recensie/

website-missis's picture

kritische recensie, maar ook positieve dingen benoemd.

Recensie: 270 vegan recepten voor alle seizoenen – Mira Caspers
13 maart 2016

Er wordt weleens gezegd dat je uit een kookboek gemiddeld maar drie recepten maakt – ik denk dat ik nog onder dat gemiddelde zit. Nee, laat mij maar gewoon lekker van alles bij elkaar in de pan gooien en lekker experimentjes doen. Toch zijn kookboeken op zich wel handig nu ik vegan eet; niet alleen omdat ik af en toe zonder inspiratie zit, maar ook omdat mijn moeder die recepten meer vertrouwt dan mijn eigen creaties, haha. Toen ik een persbericht kreeg over 270 recepten voor alle seizoenen, was ik dan ook meteen nieuwsgierig. 270 recepten, daar móest toch wel iets voor mij tussen zitten? Hier lees je mijn recensie!
Het boek begint logischerwijs met een inhoudsopgave, die inderdaad wel een aantal bladzijdes telt. De recepten zijn ingedeeld in vier seizoenen. Naast dat ik sommige redeneringen niet helemaal begrijp (pompoen in de lente, aardbeien in de herfst) is het ook enigszins opvallend dat er ook een categorie is met ‘het hele jaar door’ – waar de helft van de recepten bij staat. Maar verder is het vooral heel veel, wat natuurlijk heel fijn is.
Na een voorwoordje volgt een overzicht met een aantal ingrediënten en daarvan de eiwitten en kcal, wat dan wel weer handig is, ondanks dat ik me niet echt zorgen maak over de hoeveelheid eiwitten die ik binnenkrijg. Ook staan er een aantal voorbeeldmenu’s in, met daarbij weer de eiwitten en calorieën.
En dan komen de recepten. Het wordt meteen duidelijk waarom er 270 recepten in dit boek passen: er staan geen foto’s in. Of nou ja, heel af en toe vind je er een, maar die is dan zo slordig dat hij eigenlijk net zo goed weggelaten had kunnen worden. En ja, dat was wel een behoorlijke teleurstelling. Immers: kookboeken moeten inspirerend zijn, en meestal zorgen grote, kleurrijke foto’s ervoor dat het een plezier wordt om er alleen al doorheen te bladeren. Het moge duidelijk zijn: dat is in dit geval absoluut niet van toepassing.
De recepten zelf zijn wisselend. Sommige zijn heel vreemd (pasta met kidneybonen), andere lijken me op zich wel lekker. Over het algemeen zijn ze vooral erg simpel. Dat is op zich natuurlijk een voordeel, omdat ze snel klaar zijn, je er weinig voor nodig hebt en iedereen ze kan maken. Maar het is ook een nadeel, want het haalt het inspiratiegehalte niet bepaald omhoog. En soms zijn het simpelweg niet eens recepten te noemen: er staan zelfs agv’tjes, brinta met sojamelk, broodjes met zuurkool en pindakaas en groenten, appelmoes, groenteburger en patat (!!!) in. Uit alles blijkt dat dit gewoon noteringen zijn van hetzelfde gooi-maar-wat-bij-elkaar-proces dat ik ook altijd doorsta, wat maar weer eens duidelijk werd toen ik las dat het recept voor vegan camembert te maken ‘een poging was’. Ja, zo kan ik ook een kookboek vullen.
Er staan ook wel andere recepten in, maar die bevatten vaak ook vegan kaas die je op internet moet bestellen of no egg, een eivervanger die ik ook nog niet heb kunnen vinden. En volgens mij is het grootste deel van de recepten ook online te vinden; dat staat immers ook in het voorwoord.
Maar is er dan helemaal niets positief aan dit boek? Jawel hoor! De vegan oliebollen met bier vind ik héél cool, de Belgische wafels wil ik ook echt proberen, en er staan wat basisrecepten in die ik heel graag wil maken (die hadden overigens wel beter vooraan gekund): vegan kaassaus bijvooorbeeld, vegan feta, vegan pesto en filet americain. Er staan behoorlijk was recepten met vergeten groenten in, wat ik een héél groot pluspunt vind, want zo leer ik zelf ook nog nieuwe dingen kennen. En zoals gezegd: hoewel de recepten niet heel bijzonder zijn, zijn ze op zich wel lekker. En het zijn er heel veel, dus er zit altijd wel iets voor je bij. Ik probeerde een wokgerecht met sugar snaps, wortelen, tomaat, champignons, gembersiroop en rijst; slawraps met rijst, courgette, kidneybonen en gehakt; en quinoa met pompoen, champignons, tomaat en limabonen. Heel simpel, best lekker.
Als je net begint met veganistisch eten en zelf niet zo creatief in de keuken bent, is dit misschien wel een aanrader voor je. Het zijn dus gewoon de maaltijden van een jaar lang van een veganist, en dat is misschien best leuk om te zien. Maar het voldeed niet echt aan de verwachtingen die ik had: een kookboek met mooie foto’s en met recepten waar ik zelf nooit op was gekomen. Prima recepten, maar inspirerend vind ik het niet.
Het boek is voor €24,95 te bestellen bij de schrijfster zelf.

http://muymaaike.nl/boeken/recensie-270-vegan-recepten-voor-alle-seizoenen/

website-missis's picture

18 november 2016

Vandaag nemen we een kijkje in het boek "270 Vegan Recepten voor alle Seizoenen", door Mira Caspers van Stichting Alternatief Idee.
Hierin wordt op een eenvoudige en duidelijke manier uitgelegd hoe je de smakelijke recepten kan klaarmaken! Er is letterlijk voor elk wat wils: van hapjes tot warme gerechten of salades tot verleidelijke dessertjes. En ook een lekker drankje mocht niet ontbreken! Ideaal dus voor wie aan de slag wil met plantaardige voeding, en niet wil inboeten aan smaak. 
Aanrader! 
Geef zeker ook Liefde voor veganisme https://www.facebook.com/liefdevoorveganisme/ een like: hier vind je allerlei lekkers, en kan je dit fijne boek bestellen.

https://www.facebook.com/Vegan4EvaBlog

Echt een heel leuk kookboek!

website-missis's picture

Het groene broertje

Recensie: 270 Vegan recepten voor alle seizoenen
Van kookinspiratie kan ik geen genoeg krijgen. Ik wil heel graag allemaal verschillende recepten proberen en toen het kookboek van Mira Caspers in de bus viel was ik enorm benieuwd!
Mira is bekend van Stichting Alternatief Idee en is al lange tijd online bezig om veganisme te promoten en iedereen die veganisme op een positieve manier promoot, verdient een plekje op Het Groene Broertje. Ik recenseer dan ook met liefde het boek 270 Vegan recepten van alle seizoenen.
Het uiterlijk
Ik vind het boek er een beetje uitzien als zo’n stoffig kookboek dat oma in de kast had staan. En daar is niets mis mee. Basic en clean. Geen poespas. Er staat op wat het is, door wie en met de drie foto’s voorop kun je zien wat je kunt verwachten. Er staan weinig foto’s in het boek en daardoor voelt het echt aan als een ouderwets kookboek. Dat geeft me echt een huiselijk en warm gevoel want stiekem houd ik daar wel van!
De recepten
De recepten in het boek 270 Vegan reepten voor alle seizoenen zijn super toegankelijk. Voor iedereen die dacht dat Vegan koken moeilijk is en dat je daarvoor allemaal speciale dingen moet aanschaffen, bewijst dit kookboek het tegendeel. Wat dacht je van recept 133: Rode kool met appel, vegan hachee en aardappelen? Of recept 56: Sperziebonen met tofu en kerrie? Klinkt goed nietwaar? Het zijn allemaal recepten die dagelijks worden gegeten maar dan geveganiseerd. Super handig!
Dit maakte ik: 
Ik ging voor recept 244: Pasta vegan bolognese. Optioneel had ik hier nog wat vegan smeltkaas op kunnen doen, maar dat was niet nodig. Dankzij de pure producten proeft deze pasta super vers en ik had aan één bordje eigenlijk niet genoeg..
Het kookboek 270 vegan recepten voor alle seizoenen kun je bestellen via Liefde voor veganisme en kost € 24,95 exclusief verzendkosten.

http://www.hetgroenebroertje.nl/sytses-boekenkast/recensie-270-vegan-rec...

Post new comment