Dierlijke ingrediëntenlijst

website-missis's picture

Dierlijke ingrediëntenlijst

Voorbeelden van Dierlijke Ingrediënten in voeding;
Ansjovis, Dierlijke vetten en olie, Ei, Eidooiers, Eiwit van melk of ei, Gelatine, Honing, Kaas, Karmijn, Lactose, Melk, Melkpoeder, Roomboter, Scharrelei, Trassi = garnalen, Vis, Visolie, Vlees, Wei, Yoghurt.
Aroma kan dierlijk of plantaardig of synthetisch zijn.
E-nummers kunnen dierlijk zijn;
http://www.veganisme.org/voeding/voedingsstoffen/e-nummers/

Dierlijke ingrediëntenlijst
Ik heb een poging gedaan deze lijst van PETA te vertalen met hulp van http://www.bing.com/translator en hier en daar de tekst aangepast.
in deze lijst staan mogelijk nog fouten. Wie een tip heeft voor verbetering, meld dat dan via http://www.liefde-voor-veganisme.net/contact

Over deze lijst

PETA's lijst van dierlijke ingrediënten en hun alternatieven is hier om dierlijke ingrediënten te kunnen voorkomen in voeding, cosmetica en andere producten. Houd er rekening mee dat deze lijst niet all-inclusive is. Er zijn duizenden van technische en gepatenteerde namen voor ingrediënt variaties. Vele ingrediënten die worden gekend door één naam kunnen van dierlijke, plantaardige of synthetische oorsprong zijn. Echter laat dit alles u niet overweldigen — deze lijst is een bron en is hier om te helpen! Als u vragen over een ingrediënt in een product hebt, kunt u altijd de fabrikant bellen of mailen.

Terwijl wij hopen dat deze lijst bewijst nuttig te zijn, willen wij ook benadrukken dat niemand niet elke enkele dierlijke ingrediënt kan vermijden. Vegan zijn gaat over het helpen van dieren, niet het behoud van persoonlijke zuiverheid. Boycotten van producten die mogelijk dierlijke producten bevatten kunnen daadwerkelijk schadelijk zijn voor dieren op de lange termijn. Bijvoorbeeld door te weigeren te eten van een veggie hamburger uit een restaurant, omdat het sporen van melk of eieren kan bevatten, zult u ontmoedigen dat het restaurant veganistische opties aanbieden, omdat het een te moeilijke taak lijkt. Dus door onze lijst gebruiken als een gids, doe je je best om dierlijke ingrediënten te vermijden.

Adrenaline.
Hormoon uit de bijnieren van varkens, runderen en schapen. In de geneeskunde. Alternatieven: kunststof.

Alanine.
(Zie Amino Acids, Aminozuren.)

Albumen. Eiwit.
In eieren, melk, spieren, bloed, en veel plantaardige weefsels en vloeistoffen. In cosmetica, is eiwit meestal afgeleid van eiwit en gebruikt als een stollingsfactoren agent. Allergische reactie kan veroorzaken. In gebak, koekjes, snoepjes, enz. Eiwit soms gebruikt in het klaren wijnen. Afgeleide: albumine.

Albumin. Albumine.
(Zie Albumen. Eiwit.)

Alcloxa.
(Zie Allantoin. Allantoïne.)

Aldioxa.
(Zie Allantoin. Allantoïne.)

Aliphatic Alcohol. Alifatische Alcohol.
(Zie Lanolin. Lanoline en vitamine A.)

Allantoin. Allantoïne.
Urinezuur van koeien, de meeste zoogdieren. Ook in veel planten (met name smeerwortel). In cosmetica (vooral crèmes en lotions) en gebruikt voor behandeling van wonden en zweren. Derivaten: Alcloxa, Aldioxa. Alternatieven: extract van smeerwortel root, kunststof.

Alligator Skin.
(Zie Leather. Lederen.)

Alpha-Hydroxy Acids. Alpha-Hydroxy zuren.
Om het even elke van verschillende zuren gebruikt als een exfoliant en in anti-rimpel producten. Melkzuur kan dierlijke zijn (Zie melkzuur). Alternatieven: salicylzuur, glycolzuur en citroenzuur zijn fruit of plant gerelateerde.

Ambergris. Ambergrijs.
Van walvis darmen. Gebruikt als een hechtmiddel bij het maken van parfums en als smaakstof in voedingsmiddelen en dranken. Alternatieven: synthetische of plantaardige fixatives.

Amerchol L101.
(Zie Lanolin. Lanoline.)

Amino Acids. Aminozuren.
De bouwstenen van eiwit in alle dieren en planten. In de cosmetica, vitaminen, supplementen, shampoo, enz. Alternatieven: kunststof, plantaardige bronnen.

Aminosuccinate Acid. Aminosuccinate zuur.
(Zie Aspartic Acid. Asparaginezuur.)

Angora.
Haren van de Angora konijn of geit. Gebruikt in kleding. Alternatieven: synthetische vezels.

Animal Fats and Oils. Dierlijke vetten en oliën.
In levensmiddelen, cosmetica, enz. Sterk allergeen. Alternatieven: olijfolie, tarwekiemolie, kokosolie, lijnzaadolie, amandel olie, saffloerolie, enz.

Animal Hair. Dierlijk haar.
In sommige dekens, matrassen, borstels, meubilair, enz. Alternatieven: plantaardige en synthetische vezels.

Arachidonic Acid. Arachidonzuur.
Een vloeibare onverzadigde vetzuur dat in de lever, hersenen, klieren en vet van dieren en mensen schuilt. Over het algemeen geïsoleerd van dierlijke lever. Gebruikt in diervoeders metgezel voor voeding en in de huid crèmes en lotions om te kalmeren eczeem en huiduitslag. Alternatieven: kunststof, Aloë vera, tea tree olie, calendula zalf.

Arachidyl Proprionate. Arachidyl evenredig.
Een wax die kan zijn van dierlijke vetten. Alternatieven: pinda- of plantaardige olie.

Bee Pollen. Bijenpollen.
Microsporic korrels in zaadplanten verzameld door bijen dan verzameld uit de benen van de bijen. Veroorzaken bij sommige mensen allergische reacties. In voedingssupplementen, shampoo, tandpasta, deodorant. Alternatieven: kunststof, plantaardige aminozuren, stuifmeel verzameld uit planten.

Bee Products. Bijenproducten.
Geproduceerd door bijen voor hun eigen gebruik. Bijen zijn selectief gefokt. Onbruikbare bijen worden gedood. Een goedkope suiker vervangt de van hun gestolen honing. Miljoenen sterven daardoor. Hun benen zijn vaak afgerukt door stuifmeel-collectie zijdeurtje.

Beeswax. Honeycomb. Bijenwas. Honingraat.
Was verkregen van honingraat smelten met kokend water, het uitpersen en koeling . Uit Maagd bijen. Zeer goedkoop en op grote schaal gebruikt. Kan schadelijk zijn voor de huid. Vooral in lippenstift en vele andere cosmetica, gezicht crèmes, lotions, mascara, ogen crèmes en schaduwen, make-up, nagel whiteners, lip balsems, enz. Derivaten: Cera Flava. Alternatieven: paraffine, plantaardige oliën en vetten, ceresin (aka ceresine, aarde was; gemaakt van de minerale Aardwas (ozokeriet) vervangt bijenwas cosmetica; ook gebruikt op waspapier, te polijsten doeken, in de tandheelkunde voor het nemen van wax indrukken, in kaars maken), carnaubawas (uit de Braziliaanse palmboom; gebruikt in veel cosmetica, met inbegrip van lippenstift en veroorzaakt zelden allergische reacties), Candelillawas (vanaf candelilla planten; gebruikt in veel cosmetica , met inbegrip van lippenstift; ook bij de vervaardiging van rubber en fonograaf records, in waterproofing en schrijf inkten; geen bekende toxiciteit), japanwas (plantaardige wax, Japan kaarsvet; vet uit de vrucht van een boom gekweekt in Japan en China).

Biotin. Vitamin H. Vitamin B Factor. Biotine. Vitamine H. vitamine B Factor.
In elke levende cel en in grotere hoeveelheden in melk en gist. Gebruikt als een Structuurmaker in cosmetica, shampoos en crèmes. Alternatieven: plantaardige bronnen.

Blood. Bloed.
Van geslachte dieren. Gebruikt als lijm in multiplex, ook gevonden in kaasmakerij, schuimrubber, intraveneuze voeding en medicijnen. Eventueel in voedingsmiddelen zoals lecithine. Alternatieven: kunststof, plantaardige bronnen.

Boar Bristles. Zwijnen borstels.
Haren uit gevangenschap of wilde zwijnen. In de "natuurlijke" tandenborstels en bad en scheerkwasten. Alternatieven: plantaardige vezels, nylon, de peelu branch of peelu gom (Aziatisch, beschikbaar in de VS; haar SAP vervangt tandpasta).

Bone Char. Beenderkool.
Dierlijke botten as. Gebruikt in bone china en vaak suiker om wit te maken. Fungeert als de houtskool gebruikt in aquarium filters. Alternatieven: synthetische TRIBASISCH calciumfosfaat.

Bone Meal. Vlees-en beendermeel.
Geplette of gemalen dierlijke beenderen. In sommige meststoffen. In sommige vitaminen en supplementen als een bron van calcium. In tandpasta. Alternatieven: plant mulch, plantaardige compost, dolomiet, klei, vegetarische vitaminen.

Calciferol.
(Zie Vitamin D. vitamine D.)

Calfskin. Kalfsleer.
(Zie Leather. Lederen.)

Caprylamine Oxide.
(Zie Caprylic Acid. Caprylzuur.)

Capryl Betaine.
(Zie Caprylic Acid. Caprylzuur.)

Caprylic Acid. Caprylzuur.
Een vloeibare vetzuur uit melk van koemelk of geitenmelk. Ook van palm, kokosnoot en andere plantaardige oliën. In parfums, zeep. Derivaten: Caprylic Triglyceride, Caprylamine Oxide, olie betaïne. Alternatieven: plantaardige bronnen, vooral kokosolie.

Caprylic Triglyceride.
(Zie Caprylic Acid. Caprylzuur.)

Carbamide.
(Zie Urea. Ureum.)

Carmine. Cochineal. Carminic Acid. Karmijn. Cochenille. Karmijn zuur.
Rode pigment van de geplette vrouwelijke cochenille insect. Naar verluidt, 70.000 kevers moeten worden gedood voor de productie van een pond van deze rode kleurstof. Gebruikt in cosmetica, shampoos, rode appel saus, en andere voedingsmiddelen (inclusief rode lollies en voedselkleuring). Kan allergische reactie veroorzaken. Alternatieven: bietensap (gebruikt in poeders, rouges, shampoo; geen bekende toxiciteit), wortel van de alkanet (uit de wortel van dit kruid-achtige boom; gebruikt als een rode kleurstof voor inkten, wijnen, lip balsems, etc.; geen bekende toxiciteit; kunnen ook worden gecombineerd voor een koper of blauwe kleur). (Zie Colors. Kleuren).

Carminic Acid. Karmijn zuur.
(Zie Carmine. Karmijn.)

Carotene. Provitamin A. Beta Carotene. Carotene. Provitamine A. Bèta-caroteen.
Een pigment dat gevonden in veel dierlijke weefsels en in alle planten. Wanneer gebruikt als additief, meestal afgeleid uit plantaardige bronnen. Gebruikt als een kleuring in cosmetica en bij de vervaardiging van vitamine A.

Casein. Caseinate. Sodium Caseinate. Caseïne. Caseïnaat. Natrium caseïnaat.
Melkeiwit. In "nondairy" creamers, sojakaas, veel cosmetica, haar voorbereidingen, schoonheid maskers. Alternatieven: soja-eiwit, sojamelk en andere plantaardige melk.

Caseinate. Caseïnaat.
(Zie Casein. Caseïne.)

Cashmere. Kasjmier.
Wol uit de Kasjmir-geit. Gebruikt in kleding. Alternatieven: synthetische vezels.

Castor. Bevergeil. Castoreum.
Romige substantie met sterke geur, oorspronkelijk uit muskusratten en bever geslachtsdelen maar nu meestal synthetische. Als een hechtmiddel in parfum en wierook gebruikt. Terwijl sommige cosmetica bedrijven blijven gebruiken van dierlijke castor, doet de meerderheid dat niet.

Castoreum.
(Zie Castor.)

Catgut. Darmsnaar.
Sterke draad van de darmen van schapen, paarden, enz. Gebruikt voor chirurgische hechtingen. Ook voor rijgen tennisrackets, muziekinstrumenten, enz. Alternatieven: nylon en andere synthetische vezels.

Cera Flava.
(Zie Beeswax. Bijenwas.)

Cerebrosides.
Vetzuren en suikers gevonden in de dekking van de zenuwen. Mogelijk synthetische of van dierlijke oorsprong. Wanneer dieren afkomstige, kunnen bestaan uit weefsel van de hersenen. Gebruikt in moisturizers.

Cetyl Alcohol. Hexadecanol.
Wax oorspronkelijk gevonden in walschot (spermaceti) van potvissen of dolfijnen maar nu meestal afgeleid van aardolie. Alternatieven: plantaardige Hexadecanol (b.v. kokosnoot), synthetische walschot (spermaceti).

Cetyl Palmitate. Cetyl palmitaat.
(Zie Spermaceti. Walschot.)

Chitosan.
Een vezel, is afgeleid van schaaldieren schelpen. Gebruikt als een lipide bindmiddel in dieetproducten; haren, mondelinge en huidverzorging producten; anti-transpiranten; en deodorant. Alternatieven: frambozen, Yam, peulvruchten, gedroogde abrikozen, vele andere vruchten en groenten.

Cholesterin.
(Zie Lanolin. Lanoline.)

Cholesterol.
Een steroïde alcohol in alle dierlijke vetten en oliën, zenuwweefsel, eigeel en bloed. Lanoline kunnen worden ontleend. In cosmetica, oog crèmes, shampoo, enz. Alternatieven: solide complexe alcoholen (sterolen) uit plantaardige bronnen.

Choline Bitartrate. Choline Bitartrat.
(Zie Lecithin. Lecithine.)

Civet.
olieachtige afscheiding pijnlijk geschraapt uit een klier zeer in de buurt van de geslachtsorganen van civet katten. Als een hechtmiddel in parfums gebruikt. Alternatieven: (Zie alternatieven voor muskus.)

Cochineal. Cochenille.
(Zie Carmine. Karmijn.)

Cod Liver Oil. Kabeljauw lever olie.
(Zie Marine Oil. Mariene olie.)

Collagen. Collageen.
Vezelachtige eiwitten in gewervelde dieren. Meestal afgeleid van dierlijk weefsel. Kan de huideigen eigen collageen niet aantasten. Een allergeen. Alternatieven: soja-eiwit, amandelolie, amla olie (Zie alternatieven voor keratine), enz.

Colors. Dyes. Kleuren. Kleurstoffen.
Pigmenten van dier, plant en synthetische bronnen gebruikt om kleur voedingsmiddelen, cosmetica en andere producten. Cochenille is van insecten. Gebruikte FD & C en D & C kleuren zijn koolteer (bitumineuze steenkool) derivaten die voortdurend op dieren vanwege hun kankerverwekkende eigenschappen getest worden. Alternatieven: druiven, bieten, kurkuma, saffraan, wortelen, chlorofyl, annatto, alkanet.

Corticosteroid. Corticosteroïden.
(Zie Cortisone. Cortison.)

Cortisone. Corticosteroid. Cortison. Corticosteroïden.
Wanneer van dieren afkomstige, een hormoon uit de bijnieren. Echter, een synthetische wordt wijd gebruikt. Meestal gebruikt in de geneeskunde. Alternatieven: kunststof.

Cysteine, L-Form. Cysteïne, L-vorm.
Een aminozuur van haar dat kan afkomstig zijn van dieren. Gebruikt in haarverzorging producten en crèmes, in sommige bakkerijproducten en wondgenezing formuleringen. Alternatieven: plantaardige bronnen.

Cystine.
Een aminozuur gevonden in de urine en paardenhaar. Gebruikt als voedingssupplement en in verzachtend middel. Alternatieven: plantaardige bronnen.

Dexpanthenol.
(Zie Panthenol.)

Diglycerides. Diglyceriden.
(Zie Monoglycerides and Glycerin. monoglyceriden en glycerine.)

Dimethyl Stearamine.
(Zie Stearic Acid. Stearinezuur.)

Down. Dons
Ganzen- of isolerende veren. Van geslacht of wreed uitgebuite ganzen. Gebruikt als isolatiemateriaal in dekbedden, parka's, slaapzakken, kussens, enz. Alternatieven: polyester en synthetische vervangers, kapok (zijdezachte vezels uit de zaden van een tropische bomen) en Kroontjeskruid zaad pod vezels.

Duodenum Substances. Stoffen van de twaalfvingerige darm.
Uit de digestive traktaten van koeien en varkens. Toegevoegd aan sommige vitamine tabletten. In sommige medicijnen. Alternatieven: vegetarische vitaminen, kunststof.

Dyes. Kleurstoffen.
(Zie Colors. Kleuren).

Egg Protein. Ei-eiwit.
In shampoos, huid preparaten, enz. Alternatieven: plantaardige eiwitten.

Elastin. Elastine.
Proteïne gevonden in de gewrichtsbanden van de nek en aortas van koeien. Vergelijkbaar met collageen. Kan de elasticiteit van de huid niet aantasten. Alternatieven: kunststof, eiwit uit plantaardige weefsels.

Emu Oil. Emoe olie.
Van niet vliegende loopvogel vogels inheems in Australie en nu in fabriek-boerderijen. Gebruikt in cosmetica en crèmes. Alternatieven: fruit en plantaardige oliën.

Ergocalciferol.
(Zie Vitamin D. vitamine D.)

Ergosterol.
(Zie Vitamin D. vitamine D.)

Estradiol.
(Zie Estrogen. Oestrogeen.)

Estrogen. Estradiol. Oestrogeen. Estradiol.
Vrouwelijke hormonen uit urine van zwangere merries. Beschouwd als een drug. Kan schadelijke systemische effecten hebben als het wordt gebruikt door kinderen. Voor vruchtbaarheidsproblemen en in geboortenbeperkingspillen en Premarin, een menopauze drug gebruikt. In crèmes, parfums en lotions. Heeft een verwaarloosbaar effect in de herstellende crèmes voor een huid; eenvoudige plantaardige bron verzachtende middellen worden beschouwd als beter. Alternatieven: orale anticonceptiva en menopauze geneesmiddelen op basis van synthetische steroïden of fyto-oestrogenen (van planten, vooral olie van de palm-kern). Symptomen van de menopauze kunnen ook worden behandeld met een dieet en kruiden.

Fats. Vetten.
(Zie Animal fats. Dierlijke vetten.)

Fatty Acids. Vetzuren.
Kunnen één of een mengsel van vloeistoffen en vaste zuren zijn zoals caprylic, laurine, myristine, oliezuurgehalte, palmitine en Stearine. Gebruikt in de bubbelbaden, lippenstiften, zeep, wasmiddelen, cosmetica, voeding. Alternatieven: plantaardige afkomstige zuren, sojalecithine, saffloerolie, bittere amandelolie, zonnebloemolie, enz.

FD & C Colors. FD & C kleuren.
(Zie Colors. Kleuren).

Feathers. Veren.
Van uitgebuite en geslachte vogels. Geheel gebruikt als ornamenten of vermalen in shampoo. (Zie beneden en keratine.)

Fish Liver Oil. Lever visolie.
Gebruikt in vitaminen en supplementen. In melk verrijkt met vitamine D. alternatieven: gist extract ergosterol, blootstelling van de huid aan de zon.

Fish Oil. Visolie.
(Zie Marine Oil. Mariene olie.) Kan ook visolie zijn van zeezoogdieren. Gebruikt in zeep maken.

Fish Scales. Vis schubben.
In glanzende make-up gebruikt. Alternatieven: mica, rayon, synthetische parel.

Fur. Bont.
Verkregen van andere dieren (meestal nertsen, vossen en konijnen) wreed gevangen in staal-kaak vallen of verhoogd in intensieve opsluiting op bont boerderijen. Alternatieven: kunststof. (Zie Sable Brushes. Marter penselen.)

Gel.
(Zie Gelatin. Gelatine.)

Gelatin. Gelatine. Gel.
Eiwit verkregen door het koken van de huid, pezen, ligamenten en/of botten in water. Van koeien en varkens. Gebruikt in shampoo's, gezichtsmaskers en andere cosmetica. Gebruikt als verdikkingsmiddel voor fruit gelatines en puddingen (bijvoorbeeld Jell-O). In snoepjes, marshmallows, gebak, ijs, yoghurt. Fotografische film en vitaminen als deklaag en als capsules. Soms gebruikt om te helpen bij het klaren van wijnen. Alternatieven: carrageen (carrageen, Iers mos), zeewier (kelp, algin, agar-agar — gebruikt in gelei, kunststoffen, geneeskunde), pectine uit fruit, dextrine, johannesbroodpitmeel, katoen, kauwgom, silicagel. Marshmallows werden oorspronkelijk gemaakt van de wortel van de plant marshmallow. Vegetarische capsules zijn nu verkrijgbaar bij verschillende bedrijven. Digitale camera's gebruik geen film.

Glucose Tyrosinase.
(Zie Tyrosine.)

Glycerides. Glyceriden.
(Zie Glycerin. Glycerine.)

Glycerin. Glycerine. Glycerol.
Een bijproduct van zeep vervaardiging (normaal gebruik dierlijke vetten). In de cosmetica, voedingsmiddelen, mouthwashes, kauwgom, tandpasta, zeep, zalven, medicijnen, smeermiddelen, overbrenging en rem vloeistof en kunststoffen. Derivaten: Glyceriden, Glyceryls, Glycreth-26, Polyglycerol. Alternatieven: plantaardige glycerine (een bijproduct van plantaardige olie zeep), derivaten van zeewier, aardolie.

Glycerol.
(Zie Glycerin. Glycerine.)

Glyceryls.
(Zie Glycerin. Glycerine.)

Glycreth-26.
(Zie Glycerin. Glycerine.)

Guanine. Pearl Essence. Parel essentie.
Verkregen van schelpen van vis. Samenstellende van RNA zuur en deoxyribonucleic acid en gevonden in alle dieren en planten weefsels. In shampoo, nagellak en andere cosmetica. Alternatieven: peulvruchten, synthetische parel of deeltjes aluminium en brons.

Hide Glue. Verborgen lijm.
Zelfde als gelatine, maar van een grovere onzuivere vorm. Alternatieven: Dextrine en synthetische petrochemische gebaseerde lijmen. (Zie Gelatin. Gelatine.)

Honey. Honing.
Voedsel voor bijen, gemaakt door bijen. Allergische reacties kunnen veroorzaken. Gebruikt als een kleuring en een sussend in cosmetica en als smaakstof in de levensmiddelen. Nooit moeten aan zuigelingen worden gevoed. Alternatieven: in levensmiddelen — ahornsiroop, datum suiker, stroop gemaakt van granen zoals turbinado suiker, gerstemout, melasse; in cosmetica — plantaardige kleuren en oliën.

Honeycomb. Honingraat.
(Zie Beeswax. Bijenwas.)

Horsehair. Paardenhaar.
(Zie Animal hair. Dierlijk haar.)

Hyaluronic Acid. Hyaluronzuur.
Wanneer van dieren afkomstige, een eiwit gevonden in navelstreng en het vocht rond de gewrichten. Gebruikt in cosmetica en sommige medische toepassingen. Alternatieven: synthetische hyaluronzuur, plantaardige oliën.

Hydrocortisone. Hydrocortison.
(Zie Cortisone. Cortison.)

Hydrolyzed Animal Protein. Gehydrolyseerd dierlijk eiwit.
In cosmetica, vooral shampoo en haar-behandelingen. Alternatieven: soja-eiwit, andere plantaardige eiwitten, amla olie (Zie alternatieven voor keratine).

Imidazolidinyl Urea. Formaldehyde ureum.
(Zie Urea. Ureum.)

Insulin. Insuline.
Uit varken alvleesklier. Dagelijks gebruikt door miljoenen van diabetici. Alternatieven: kunststof, vegetarisch dieet en voedingssupplementen, menselijke insuline geteeld in een lab.

Isinglass. Vislijm.
Een vorm van gelatine bereid uit de interne membranen van vis blazen. Soms gebruikt in het klaren van wijnen en levensmiddelen. Alternatieven: bentoniet klei, "Japanse vislijm," agar-agar (Zie alternatieven voor gelatine), mica, een mineraal gebruikt in cosmetica.

Isopropyl Lanolate.
(Zie Lanolin. Lanoline.)

Isopropyl Myristate. Isopropyl myristaat.
(Zie Myristic Acid. Myristinezuur.)

Isopropyl Palmitate. Isopropyl palmitaat.
Complexe mengsels van isomeren van stearinezuur en palmitinezuur. (Zie Stearic Acid. Stearinezuur.)

Keratin. Keratine.
Eiwit uit de gemalen horens, hoeven, veren, stekels en haar van verschillende dieren. In haar gespoeld, shampoo, permanent wave oplossingen. Alternatieven: amandelolie, soja-eiwit, amla olie (uit de vrucht van een Indiase boom), mensenhaar van salons. Rozemarijn en brandnetel geven het haar body en haarlok sterkte.

Lactic Acid. Melkzuur.
Meestal ontleend aan planten zoals bieten. Wanneer van dieren afkomstige, gevonden in bloed en spier weefsel. Ook in zure melk, bier, zuurkool, augurken en andere voedingsmiddelen die zijn gemaakt door bacteriële fermentatie. In de huid verfrissers, gebruikt als conserveermiddel, bij de vorming van weekmakers, etc. Alternatieven: plantaardige melk suiker, synthetische stoffen.

Lactose.
Melksuiker uit melk van zoogdieren. In oog lotions, voedingsmiddelen, tabletten, cosmetica, gebakken goederen, geneesmiddelen. Alternatieven: plantaardige melk suikers.

Laneth.
(Zie Lanolin. Lanoline.)

Lanogene.
(Zie Lanolin. Lanoline.)

Lanolin. Lanolin Acids. Wool Fat. Wool Wax. Lanoline. Lanoline zuren. Wol vet. Wol was.
Een product van de olie-klieren van schapen, gewonnen uit hun wol. Gebruikt als verzachtend in veel huidverzorgingsproducten en cosmetica en geneesmiddelen. Een allergeen met geen bewezen effectiviteit. (Zie wol voor wreedheid tegen schapen). Derivaten: Alifatische alcoholen Cholesterin, Isopropyl-Lanolate, Laneth, Lanogene, lanoline alcoholen, Lanosterols, sterolen, Triterpene alcoholen. Alternatieven: plant en plantaardige oliën.

Lanolin Alcohol.
(Zie Lanolin. Lanoline.)

Lanosterols.
(Zie Lanolin. Lanoline.)

Lard. Reuzel.
Vet van varkens buik. In scheercrème, zepen en cosmetica. In gebakken goederen, Franse frietjes, gebakken bonen en vele andere voedingsmiddelen. Alternatieven: zuivere plantaardige vetten of oliën.

Leather. Suede. Calfskin. Sheepskin. Alligator Skin. Other Types of Skin.
Leer. Suède. Kalfsleer. Schapenvacht. Alligator Skin. Andere soorten huid.
Subsidieert de vleesindustrie. Gebruikt voor het maken van de portefeuilles, schoenen, handtassen, meubels of auto bekleding, enz. Alternatieven: katoen, canvas, nylon, vinyl, ultrasuede, pleather, andere synthetische stoffen.

Lecithin. Choline Bitartrate. Lecithine. Choline Bitartrat.
Wasachtige substantie in zenuwweefsel van alle levende organismen. Maar vaak verkregen voor commerciële doeleinden van eieren en sojabonen. Ook uit zenuwweefsel, bloed, melk, maïs. Choline Bitartrat, het basis bestanddeel van lecithine, is in veel dierlijke en plantaardige weefsels en synthetisch bereid. Lecithine kan zitten in de ogen crèmes, lippenstiften, vloeibare poeders, hand crèmes, lotions, zepen, shampoos, andere cosmetica, en sommige medicijnen. Alternatieven: soja lecithine, kunststof.

Linoleic Acid. Linolzuur.
Een essentieel vetzuur. Gebruikt in cosmetica, vitaminen. Alternatieven: (Zie alternatieven voor vetzuren.)
Lipase.
Enzym uit de magen en tong klieren van kalveren, jonge geitjes en lammeren. Gebruikt in gebruik en spijsvertering aids. Alternatieven: plantaardige enzymen, castor bonen.

Lipids. Lipiden.
(Zie Lipoids).

Lipoids. Lipids. Lipiden.
Vet en vet-achtige stoffen die zijn gevonden in dieren en planten. Alternatieven: plantaardige oliën.

Marine Oil. Marine olie.
Van vis of van zeezoogdieren (bruinvissen inclusief). Gebruikt in zeepmaken. Gebruikt als een bak en braadvet (vooral in sommige margarines), als een smeermiddel, en in de verf. Alternatieven: plantaardige oliën.

Methionine.
Essentieel aminozuur gevonden in verschillende eiwitten (meestal van de ei-eiwit en caseïne). Gebruikt als een structuurmaker en frisheid in aardappel chips. Alternatieven: kunststof.

Milk Protein. Melkeiwit.
Gehydrolyseerd melkeiwit. Van de melk van koeien. In de cosmetica, shampoos, moisturizers, conditioners, enz. Alternatieven: soja-eiwit, andere plantaardige eiwitten.

Mink Oil. Mink olie.
Van nertsen. In cosmetica, crèmes, enz. Alternatieven: plantaardige oliën en verzachtend middel zoals avocado olie, amandel olie en jojoba-olie.

Monoglycerides. Glycerides. Monoglyceriden. Glyceriden. (Zie Glycerin Glycerine.)
Van dierlijke vetten. In de margarines, cake mixen, snoepjes, levensmiddelen, enz. In cosmetica. Alternatief: plantaardige glyceriden.

Musk (Oil). Muskus (olie).
Gedroogde afscheiding pijnlijk verkregen van muskus hert, bever, muskus ratten, civet kat en otter genitaliën. Wilde katten worden in kooien in afschuwelijke omstandigheden gevangen gehouden en zijn geslagen rond de geslachtsdelen om te produceren de geur; bevers zijn gevangen; herten zijn geschoten. In parfums en in voedsel smaakstoffen. Alternatieven: labdanum olie (uit verschillende zonneroosje struiken) en extracten van andere planten met een musky geur.

Myristal Ether Sulfate. Myristal Ether sulfaat.
(Zie Myristic Acid. Myristinezuur.)

Myristic Acid. Myristinezuur.
Organische zuren meestal gemaakt van notenbomen oliën maar af en toe van dierlijke oorsprong. Gebruikt in cosmetica, shampoos, crèmes. In voedsel smaakstoffen. Derivaten: Isopropyl myristaat, Myristal Ether sulfaat, Myristyls, Oleyl myristaat. Alternatieven: notenpasta, olie van lavas, kokosolie, uittreksel uit zaad kernels van nootmuskaat, enz.

Myristyls.
(Zie Myristic Acid. Myristinezuur.)

“Natural Sources.” "Natuurlijke bronnen".
Kan betekenen van dierlijke of plantaardige bronnen. Vaakst in de gezondheid-voedsel-industrie, met name op het gebied van cosmetica, betekent het dierlijke bronnen, zoals dierlijke elastine, klieren, vet, eiwit en olie. Alternatieven: plantaardige bronnen.

Nucleic Acids. Nucleïne zuren.
In de kern van alle levende cellen. Gebruikt in cosmetica, shampoos, conditioners, enz. Ook supplementen in vitamines. Alternatieven: plantaardige bronnen.

Ocenol.
(Zie Oleyl Alcohol.)

Octyl Dodecanol.
Mengsel van stevige wasachtige alcoholen. Voornamelijk uit stearyl alcohol. (Zie Stearyl Alcohol.)

Oleic Acid. Oliezuur.
Verkregen van verschillende dierlijke en plantaardige vetten en oliën. Meestal commercieel verkregen van kaarsvet. (Zie kaarsvet.) In levensmiddelen, zachte zeep, blok zeep, permanent wave oplossingen, crèmes, nagellak, lippenstift, huid vele andere preparaten. Derivaten: Oleyl OLEAAT, Oleyl Stearate. Alternatieven: kokosolie. (Zie alternatieven voor dierlijke vetten en oliën.)

Oils. Oliën.
(Zie alternatieven voor dierlijke vetten en oliën.)

Oleths.
(Zie Oleyl Alcohol.)

Oleyl Alcohol. Ocenol.
Gevonden in visolie. Gebruikt bij de vervaardiging van detergentia, als een weekmaker voor het ontharden van stoffen, en als een drager voor medicijnen. Derivaten: Oleths, Oleyl Arachidate, Oleyl Imidazoline.

Oleyl Arachidate.
(Zie Oleyl Alcohol.)

Oleyl Imidazoline.
(Zie Oleyl Alcohol.)

Oleyl myristaat.
(Zie Myristic Acid. Myristinezuur.)

Oleyl OLEAAT.
(Zie Oleic Acid. Oliezuur.)

Oleyl Stearate.
(Zie Oleic Acid. Oliezuur.)

Palmitamide.
(Zie Palmitic Acid. Palmitinezuur.)

Palmitamine.
(Zie Palmitic Acid. Palmitinezuur.)

Palmitate. Palmitaat.
(Zie Palmitic Acid. Palmitinezuur.)

Palmitic Acid. Palmitinezuur.
Een vetzuur meestal afgeleid van palmolie maar ook dieren kunnen worden ontleend. In scheren zepen, shampoos, crèmes. Derivaten: Palmitaat, Palmitamine, Palmitamide. Alternatieven: plantaardige bronnen.

Panthenol. Dexpanthenol. Vitamine B-Complex Factor. Provitamine B-5.
Kan komen van dierlijke of plantaardige bronnen of synthetische stoffen. In shampoos, voedingssupplementen, verzachtende middelen, enz. In levensmiddelen. Afgeleide: Panthenyl. Alternatieven: kunststof, planten.

Panthenyl.
(Zie Panthenol.)

Pepsin. Pepsine.
In de magen van de varkens. Een bloedstolling agent. In sommige kazen en vitaminen. Dezelfde toepassingen en alternatieven als stremsel.

Placenta. Placenta Polypeptides Protein. Afterbirth.
Placenta. Placenta polypeptiden eiwit. Nageboorte.
Bevat afval materiaal geëlimineerd door de foetus. Gemaakt van de baarmoeder van geslachte dieren. Dierlijke placenta wordt wijd gebruikt in de huid crèmes, maskers, shampoo enz. Alternatieven: kelp. (Zie alternatieven voor dierlijke vetten en oliën.)
Polyglycerol.
(Zie Glycerin. Glycerine.)

Polypeptides. Polypeptiden.
Van dierlijke eiwitten. Gebruikt in cosmetica. Alternatieven: plantaardige eiwitten en enzymen.

Polysorbates. Polysorbaten.
Derivaten van vetzuren. In cosmetica, voedingsmiddelen.

Pristane.
Verkregen uit de lever olie van haaien en walvis ambergris. (Zie squaleen, Ambergris.) Gebruikt als een smeermiddel en anti-corrosieve agent. In cosmetica. Alternatieven: plantaardige oliën, synthetische stoffen.

Progesteron.
Een steroïde hormoon gebruikt in gezicht van de anti-rimpel crèmes. Systemische bijwerkingen kan hebben. Alternatieven: kunststof.

Propolis.
Boom sap door de bijen verzameld en wordt gebruikt als een sealant in bijenkorven. In tandpasta, shampoo, deodorant, supplementen, enz. Alternatieven: boom sap, kunststof.

Provitamine A.
(Zie Carotene. Caroteen.)

Provitamine B-5.
(Zie Panthenol.)

Provitamine D-2.
(Zie vitamine D.)

Rennet. Rennin. Stremsel. Lebferment
Enzym van kalveren magen. Gebruikt in kaasmaken, kwark, en in veel gestolde zuivel producten. Alternatieven: microbiële stollingsfactoren agenten, bacteriën cultuur, citroensap of plantaardig stremsel.

Rennin. Lebferment.
(Zie Rennet. Stremsel.)

Resinous Glaze. Harsachtige glazuur.
(Zie Shellac. Schellak.)

Retinol.
Dierlijke vitamine A. alternatief: caroteen.

Ribonucleic Acid. RNA zuur.
(Zie RNA.)

RNA. Ribonucleic Acid. RNA. RNA zuur.
RNA is in alle levende cellen. Gebruikt in vele eiwit shampoos en cosmetica. Alternatieven: plantaardige cellen.

Royal Jelly. Koninginnenbrood.
Afscheiding uit de keel klieren van de werkbijen. Voedsel voor de larven in een kolonie en alle larven van de koningin. Geen bewezen waarde in cosmetische preparaten. Alternatieven: Aloë vera, smeerwortel, andere plantaardige derivaten.

Sable Brushes. Marter penselen.
Uit de vacht van sables (Wezel-achtige zoogdieren). Gebruikt bij oog make-up, lippenstift en kunstschilders kwasten. Alternatieven: synthetische vezels.

Sea Turtle Oil. Zeeschildpad olie.
(Zie Turtle Oil. Schildpad olie.)

Shark Liver Oil. Haai lever olie.
Gebruikt in smeerolie crèmes en lotions. Derivaten: Squalane, squaleen. Alternatieven: plantaardige oliën.

Sheepskin. Schapenvacht.
(Zie Leather. Lederen.)

Shellac. Resinous Glaze. Schellak. Harsachtige glazuur.
Harsachtige uitscheiding van bepaalde insecten. Gebruikt als een candy glazuur, in haar lak en op sieraden. Alternatieven: plantaardige wassen, Zein (uit mais).

Silk. Silk Powder. Zijde. Zijde poeder.
Zijde is de glanzende vezel van cocons van zijderupsen. Rupsen worden gekookt in hun cocons om zijde te krijgen. Gebruikt in stof. In silk-screening (andere fijne doek kan in plaats daarvan wordt gebruikt). Taffeta kan worden gemaakt van zijde of nylon. Zijde poeder wordt verkregen uit de afscheiding van de zijderups. Het wordt gebruikt als een kleuren agent in gezicht poeders, zeep, etc. Kan leiden tot ernstige allergische huidreacties en systemische reacties als het is ingeademd of ingeslikt. Alternatieven: Kroontjeskruid zaad-pod vezels, nylon, zijde - katoenen boom en ceiba boom door samensmelting van filamenten (kapok), rayon, en synthetische zijde.

Snails. Slakken.
In sommige cosmetica (geplet).

Sodium Caseinate. Natrium caseïnaat.
(Zie Casein. Caseïne.)

Sodium Steroyl Lactylate. Natrium Steroyl Lactylate.
(Zie Lactic Acid. Melkzuur.)

Sodium Tallowate. Natrium Tallowate.
(Zie Tallow. Kaarsvet.)

Spermaceti. Cetyl Palmitate. Sperm Oil. Walschot . Cetyl palmitaat. Sperma olie.
Wasachtige olie oorspronkelijk gemaakt van de potvis hoofd of van dolfijnen, maar nu meestal afgeleid van aardolie. In veel margarines. In de huid crèmes, zalven, shampoo, kaarsen, enz. Gebruikt in de lederindustrie. Kan ranzig worden en irritaties veroorzaken. Alternatieven: synthetische walschot , jojoba olie en andere plantaardige verzachtende middelen.

Sponge (Luna and Sea). Spons (Luna en zee).
Sponsdier meercellige dier. Leven in de zee. Worden schaars. Alternatieven: synthetische sponzen, loofahs (planten gebruikt als sponzen).

Squalane. Squalan.
(Zie Shark Liver Oil. Haai lever olie.)

Squalane. Squaleen.
Olie uit haai levers, enz. In de cosmetica, moisturizers, haarkleurmiddelen, tensioactieve stoffen. Alternatieven: plantaardige verzachtende middelen zoals olijfolie, tarwekiemolie, rijst zemelen olie, enz.

Stearamide.
(Zie Stearic Acid. Stearinezuur.)

Stearamine.
(Zie Stearic Acid. Stearinezuur.)

Stearamine Oxide.
(Zie Stearyl Alcohol.)

Stearates.
(Zie Stearic Acid. Stearinezuur.)

Stearic Acid. Stearinezuur.
Wanneer van dieren afkomstige, een vet van koeien, varkens en schapen en honden en katten euthanized in dierenverblijven, enz. Mogelijk ook van plantaardige oorsprong, met inbegrip van cacaoboter en shea boter. Kan scherp worden , irriterend. Gebruikt in cosmetica, zepen, smeermiddelen, kaarsen, hairspray, conditioners, deodorant, crèmes, kauwgom, voedsel smaakstof. Derivaten: Stearamide Stearamine, Stearates, stearine Hydrazide, Stearone, Stearoxytrimethylsilane, Calciumstearoyl Lactylic zuur, Stearyl betaïne, Stearyl Imidazoline. Alternatieven: stearinezuur kan worden gevonden in veel plantaardige vetten, kokosnoot.

Stearine Hydrazide.
(Zie Stearic Acid. Stearinezuur.)

Stearone.
(Zie Stearic Acid. Stearinezuur.)

Stearoxytrimethylsilane.
(Zie Stearic Acid. Stearinezuur.)

Stearoyl Lactylic Acid. Calciumstearoyl Lactylic zuur.
(Zie Stearic Acid. Stearinezuur.)

Stearyl Acetate. Stearyl acetaat.
(Zie Stearyl Alcohol.)

Stearyl Alcohol. Sterols. Sterolen.
Een mengsel van stevige alcohol. Kan bereid worden uit de olie van de potvis. In medicijnen, crèmes, gespoeld, shampoo, enz. Derivaten: Stearamine Oxide Stearyl acetaat, Stearyl Caprylate, Stearyl citraat, Stearyldimethyl Amine, Stearyl Glycyrrhetinate, Stearyl Heptanoate, Stearyl Octanoate, Stearyl Stearate. Alternatieven: plantaardige bronnen, plantaardig stearinezuur.

Stearyl betaïne.
(Zie Stearic Acid. Stearinezuur.)

Stearyl Caprylate.
(Zie Stearyl Alcohol.)

Stearyl citrate. Stearyl citraat.
(Zie Stearyl Alcohol.)

Stearyldimethyl Amine.
(Zie Stearyl Alcohol.)

Stearyl Glycyrrhetinate.
(Zie Stearyl Alcohol.)

Stearyl Heptanoate.
(Zie Stearyl Alcohol.)

Stearyl Imidazoline.
(Zie Stearyl Acid. Stearinezuur.)

Stearyl Octanoate.
(Zie Stearyl Alcohol.)

Stearyl Stearate.
(Zie Stearyl Alcohol.)

Steroids. Sterols. Steroïden. Sterolen.
Uit verschillende klieren van dierlijke of plantaardige weefsels. Steroïden omvatten sterolen. Sterolen is alcohol van dieren of planten (bijvoorbeeld cholesterol). Gebruikt in hormoon voorbereiding. In crèmes, lotions, haarconditioners, geuren, enz. Alternatieven: plantaardige weefsels, kunststof.

Sterols. Sterolen.
(Zie Stearyl Alcohol en steroïden.)

Suède.
(Zie Leather. Lederen.)

Tallow. Tallow Fatty Alcohol. Stearic Acid.
Kaarsvet. Kaarsvet vetzuren Alcohol. Stearinezuur.
Gesmolten vet van het rundvlees. Kan eczeem en mee-eters veroorzaken. In vetvrij papier, kleurpotloden, margarines, verven, rubber, smeermiddelen, enz. In kaarsen, zeep, lippenstiften, scheercrème, andere cosmetica. Chemische stoffen (bijvoorbeeld PCB) kunnen zitten in dierlijke talg. Derivaten: Natrium Tallowate, talg zuur, talg Amide, talg Amine, Talloweth-6, talg glyceriden, talg Imidazoline. Alternatieven: plantaardige talg Japan talg, paraffine, ceresin (Zie alternatieven voor bijenwas). Paraffine is meestal van aardolie, hout, kolen of schalieolie.

Tallow Acid. Kaarsvet zuur.
(Zie Tallow. Kaarsvet.)

Tallow Amide. Kaarsvet Amide.
(Zie Tallow. Kaarsvet. )

Tallow Amine. Kaarsvet Amine.
(Zie Tallow. Kaarsvet. )

Talloweth-6.
(Zie Tallow. Kaarsvet.)

Tallow Glycerides. Kaarsvet glyceriden.
(Zie Tallow. Kaarsvet. )

Tallow Imidazoline. Kaarsvet Imidazoline.
(Zie Tallow. Kaarsvet. )

Triterpene Alcohols. Triterpene alcoholen.
(Zie Lanolin. Lanoline.)

Turtle Oil. Sea Turtle Oil. Schildpad olie. Zeeschildpad olie.
Van de spieren en de geslachtsdelen van reusachtige zeeschildpadden. In zeep, huid crèmes, nagel crèmes, andere cosmetica. Alternatieven: plantaardige verzachtende middelen (Zie alternatieven voor dierlijke vetten en oliën).

Tyrosine.
Aminozuur vaak van plantaardige of synthetische oorsprong gehydrolyseerd maar soms van caseïne (melk). Gebruikt in cosmetica en crèmes. Afgeleide: Glucose Tyrosinase.

Urea. Ureum. Carbamide
Meestal synthetische. Wanneer van dieren is onttrokken, wordt het uitgescheiden uit urine en andere lichaamsvloeistoffen. In deodorants, met ammoniak verbonden tandpasta, mondwater, haar kleurstoffen, hand crèmes, lotions, shampoo, enz. Gebruikt in "bruin" gebakken goederen, zoals krakelingen. Derivaten: Formaldehyde-ureum, urinezuur. Alternatieven: kunststof.

Uric Acid. Urinezuur.
(Zie Urea. Ureum.)

Vitamine A.
Kan komen van visleverolie (bijvoorbeeld haai lever olie), eierdooier, boter, citroengras, tarwekiemolie, caroteen in wortelen en kunststof. Een alifatische alcohol. In de cosmetica, crèmes, parfums, haarkleurmiddelen, enz. In vitamines, supplementen. Alternatieven: wortelen, andere groenten, kunststof. (Houd er rekening mee dat vitamine A in twee vormen bestaat: Zie ook caroteen, Retinol.)

Vitamine B-Complex Factor.
(Zie Panthenol.)

Vitamine B-Factor.
(Zie Biotin. Biotine.)

Vitamine B12.
Kan komen van dierlijke producten of bacterie-culturen. Twinlab B12 vitamines bevatten gelatine. Alternatieven: vegetarische vitaminen, versterkte soja melk, voedingsgist, versterkte vleesvervangers. Vitamine B12 wordt vaak vermeld als "Cyanocobalamine" op voedseletiketten. Vegan gezondheidswerkers waarschuwen dat veganisten 5-10 mcg/dag van vitamine B12 verrijkte voedingsmiddelen of -supplementen ophalen.

Vitamine D. Ergocalciferol. Vitamine D2. Ergosterol. Provitamine D2. Calciferol. Vitamine D3.
Vitamine D kan komen uit visolie lever, melk, eigeel en andere dierlijke producten maar kan ook afkomstig zijn van plantaardige bronnen. Vitamine D2 is meestal veganistisch. Vitamine D3 kan worden uit een dierlijke bron. Alle D vitaminen kunnen in crèmes, lotions, andere cosmetica, vitamine tabletten, enz. Alternatieven: plantaardige en minerale bronnen, kunststof, volledig vegetarisch vitaminen, blootstelling van de huid aan de zon.

Vitamine H.
(Zie Biotin. Biotine.)

Wax. was.
Glanzende, harde substantie die zacht is als het warm is. Van dieren en planten. In lippenstiften, ontharingsmiddelen, stijltangen. Alternatieven: plantaardige was.

Whey. Wei.
Een serum van melk. Meestal in gebak, koekjes, snoepjes, en broden. Gebruikt in gebruik. Alternatieven: soja Wei.

Wool. Wol.
Van schapen. Gebruikt in kleding. RAM lammeren en oude "wol" schapen worden geslacht voor hun vlees. Schapen worden vervoerd zonder voedsel of water, in extreme hitte en kou. Benen zijn gebroken, ogen gewond, enz. Schapen worden gefokt om te zijn onnatuurlijk wollig en onnatuurlijk rimpelig, waardoor ze parasitaire aandoeningen rond de staart veroorzaken. De boer zijn oplossing hiervoor is het pijnlijke snijden van het vlees rond de staart (de zogenaamde "mulesing"). "Minderwaardig" schapen worden gedood. Wanneer de schapen worden geschoren, zijn ze hevig naar beneden vastgemaakt en worden ruw geschoren. Hun huid is uitgesneden. Elk jaar sterven honderdduizenden schapen geschoren door blootstelling aan koude. Natuurlijke vijanden van schapen (wolven, coyotes, eagles, etc.) zijn vergiftigd, gevangen en neergeschoten. In de VS draait overbegrazing van runderen en schapen meer dan 150 miljoen hectare grond aan de woestijn. "Natuurlijke" wol productie maakt gebruik van enorme hoeveelheden van hulpbronnen en energie (voor het fokken, fokken, voeding, scheren, vervoer, slacht, enz.). Derivaten: Lanoline, wol Wax, wol vet. Alternatieven: katoen, katoen, flanel, synthetische vezels, ramee, enz.

Wool Fat. Wol vet.
(Zie Lanolin. Lanoline.)

Wool Wax. Wol was.
(Zie Lanolin. Lanoline.)

bron;
http://www.peta.org/living/beauty/animal-ingredients-list/

Post new comment