Informatie over genen, Genetische modificatie

website-missis's picture

Informatie over genen in planten, dieren en voeding, Genetische modificatie

Elke plant bestaat uit genen.

Plantenveredeling richt zich op het ontwikkelen van planten die zo goed mogelijk aan de eisen van de mens voldoen. Een veredelaar selecteert planten met de beste erfelijke eigenschappen, en maakt daar nieuwe rassen van. Als zodanig is het te vergelijken met het fokken van huisdieren en vee.
Sinds het eind van de twintigste eeuw wordt ook gebruikgemaakt van gentechnologie om sneller resultaat te verkrijgen. Hierbij laat men niet de natuur door toeval de combinatie van eigenschappen in de nakomelingen bepalen, maar men grijpt gericht in op het niveau van het DNA. Daardoor kan men bijvoorbeeld aan een bestaand ras een gen voor ziekteresistentie toevoegen. De plantenveredeling past voor het maken van betere rassen de kennis uit verschillende vakgebieden toe, onder andere erfelijkheidsleer, plantenziektenkunde, biotechnologie en wiskundige statistiek.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Plantenveredeling

Een genetisch gemodificeerd organisme (ggo) is een organisme waarvan het genetisch materiaal is gewijzigd door gebruik te maken van genetische technologie.
Het wordt toegepast bij planten, dieren, mensen en geneesmiddelen.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Genetisch_gemodificeerd_organisme

Het lijkt me niet gezond als nog meer bestrijdingsmiddelen worden gebruikt
Bij het consumeren van genetisch gemodificeerde plantenproducten kunnen ook vreemde stoffen in ons lichaam terecht komen, die kunnen leiden tot problemen.
Bij biologisch geteelde gewassen mogen ze geen gentech toepassen.

Hier verzamel ik artikelen, samenvatting:
De gevolgen voor milieu, mens en dier zijn niet duidelijk
De teelt van genetisch gemanipuleerde gewassen zorgt voor meer bestrijdingsmiddelengebruik, genetische vervuiling van de oogsten van gentechvrije boeren en toenemende machtsconcentratie bij een handvol grote bedrijven.
Greenpeace wijst op onomkeerbaarheid en vindt de gevolgen van gentech niet te overzien. Bovendien lijken de milieuvoordelen op lange termijn weer teniet te worden gedaan.
Genetisch gemodificeerde soja en maïs wordt het meest gebruikt om veevoer te maken.
Als er meer dan 0.9% van een genetisch gemodificeerd ingrediënt in een product zit moet dat op het etiket vermeld worden.
Biologisch is gentech-vrij
http://www.alternatief-idee.net/Informatie-over-genen

Post new comment