Wat eet en drink ik elke dag als vegan / zijn de boodschappen duur

website-missis's picture

Wat eet en drink ik elke dag als vegan / zijn de boodschappen duur ?

Wat eet en drink ik elke dag als vegan ?

- Mijn ontbijt is weetabix met sojamelk, dat eet ik heel vaak, makkelijk en snel klaar, vol vezels en ook ijzer en gelijk ook vocht dat mee telt voor de 2 liter die je op een dag moet drinken.
soms eet ik brinta of havermout of muesli als ik zin heb in iets anders.
Daarna drink ik 2 bekers koffie met rijstmelk als koffie verkeerd dat ik ook meetel voor de 2 liter die je op een dag moet drinken.
- Als lunch eet ik boterhammen van brood dat ik in de vriezer bewaar, dus eerst moet ontdooien in de magnetron. Hoeveel boterhammen ik eet ligt aan hoeveel trek ik heb, 2 tot 6 boterhammen. Daar doe ik op pindakaas en sambal of pindakaas en marmite, marmite is ook goed voor ijzer. Ook is er nu en dan tartex voor op brood. Of iets dat ik zelf heb gemaakt, kijk maar bij mijn recepten. Ja ik hou van hartig op brood bij mijn lunch. Heel soms eet ik iets zoets zoals pure hagelslag of appelstroop, appelstroop is ook goed voor ijzer. Voor de lunch heb ik geen vast tijdstip, ik eet het gewoon als ik trek krijg. Of ik wat drink verschilt van keer tot keer, soms een glas sojamelk, soms een glas sap. Soms heb ik een smoothie gemaakt. Broodjes eet ik als het een feestdag is of een keer in het weekend.
- Tussendoor ? als ik trek heb eet ik meestal gewoon meer boterhammen.
Soms drink ik koude koffie verkeerd, met koffie die nog over is en koud geworden.
Een heel enkele keer doe ik me toegoed aan koekjes. Dat probeer ik natuurlijk te vermijden.
Dat doe ik door gewoon meer boterhammen te eten.
- Als maaltijd eet ik van alles, aardappels met groenten en vleesvervanger, roerbakgerecht met rijst, pasta, salades, pizza en ook wel eens patat (uit oven). Dat varieert dus van gezond tot niet zo gezond. Ik probeer echter goed in de gaten te houden of er genoeg eiwit in zit en of ik genoeg groenten eet. Alles wat je als mijn recept ziet heb ik een keer gegeten, en sommige eet ik regelmatig nog eens. In het begin at ik elke dag een toetje, echter ik kwam er achter dat de sojayoghurt en sojavla best duur is, dus eet ik nu om de dag een toetje. Gelukkig is de sojayoghurt ah huismerk iets goedkoper. In de soyajoghurt doe ik fruit. Of ik eet vlaflip, sojayoghurt, sojavla en diksap. Soms heb ik zelf een lekker toetje gemaakt, kijk maar bij mijn recepten.
Na de maaltijd drink ik 1 beker koffie met rijstmelk als koffie verkeerd.
Later op de avond een glas sap.
Kom ik zo op 2 liter vocht ? 400 ml in ontbijt, 3 x 300 ml koffie verkeerd, 1 x 250 ml glas sap = 1550 ml, dus dat hangt af van wat ik dronk bij lunch of tussendoor. Ik moet daar echt op letten dat ik genoeg drink, maar denk daar niet altijd aan.
- 1 dag in het weekend eet ik chips of nootjes en drink een biertje.
Verder drink ik in het weekend een glas wijn bij het eten. Maar bier en wijn telt niet als vocht.
In het weekend mogen er ook koekjes bij de koffie en thee want ik drink ook graag thee maar eigenlijk alleen als het wordt gezet voor een volle pot, die je met z'n tweeën leegdrinkt.

Zijn de boodschappen duur ?

Het is ene keer meer dan de andere keer. Het is in ieder geval duidelijk dat de boodschappen, duurder zijn dan bij degenen die op budget leven. Moet ik boodschappen halen bij de biologische winkel dan zijn die vaak best duur. Echter dan haal ik ook dingen waarmee ik langer dan een week vooruit kan. Bestel ik bij online webshop, dan bestel ik ook voor langere tijd. Ik/wij halen boodschappen bij Ah die niet bekend staat als de goedkoopste supermarkt.
De sojamelk van ah huismerk is qwa prijs vergelijkbaar met melk (uit pakken). Vleesvervangers zijn qwa prijs vergelijkbaar met een stuk vlees van beter leven. Tofu is echter best goedkoop. Koekjes kunnen best nog goedkoop zijn als ze verkrijgbaar zijn in de supermarkt. Zelf bakken wordt ook genoemd als goedkoper. Echter bij mij is zelf bakken nooit goedkoper. Sap is wat duurder dan anders omdat ik troebel sap koop zodat ik zeker weet dat het vegan is. Niet troebel sap kan namelijk zijn geklaard met iets dierlijks. Voordeel van troebel sap is dat het heel natuurlijk sap is, geen smaakstoffen en suiker toegevoegd.
Echter ik heb vernomen dat mensen op budget helemaal geen sojamelk drinken en altijd bonen eten. En geen toetjes eten uiteraard. Koekjes en sap ook niet.
Ik vind het echter vreemd om zo’n budget als voorbeeld te noemen dat het vegan eten niet duur is.
Het ligt ook maar net waaraan je gewend bent. Ben je gewend aan koekjes bij de koffie, geregeld een glas sap, toetjes. Ja dat is uiteraard duurder dan zo’n budget. Maar hoeveel mensen zijn er wel niet die het de gewoonste zaak van de wereld vinden om altijd koekjes, sap, toetjes te hebben. Om maar te zwijgen over melk. Melk is zo gewoon, wie drinkt dat nou niet ? Dus waarom dan geen sojamelk of andere plantaardige melk als je niet tegen soja kunt ? En als je die vleesvervangers te duur vindt, tja dan at je voorheen blijkbaar kiloknallers en was je niet zo bewust bezig met je eten. Tuurlijk kun je ook bonen eten, die eet ik ook geregeld, maar ik wil graag afwisseling dat bovendien ook gezonder is. En wat te denken de hoeveelheid eiwit die je nodig hebt, heb je dat nog als je alleen bonen eet, en geen sojamelk drinkt, en nooit een sojatoetje eet, zie mijn uitleg over eiwit.
Vergeet niet dat met vegan worden je bewuster zult willen omgaan met alles wat je koopt. En ja dan ga je ook nadenken over biologisch eten als je dat niet al deed. Want als vegan denk je ook na over het milieu, wat voor effect heeft alles op onze leefomgeving en dus op langere tijd ook op mens en dier. Ik heb trouwens ook ontdekt dat sommige dingen alleen in de biologische winkel verkrijgbaar zijn. Zodra je tot de conclusie komt dat je bewust wilt omgaan met wat je koopt, zul je altijd ook duurdere boodschappen tegenkomen.
Eet ik dan alles biologisch ? Nee. Dat is voor mij/ons niet te betalen. Ik heb een middenweg gevonden, van deels wel of niet biologisch. Zo is een biologisch groentepakket alweer betaalbaarder dan alles los kopen. Wat ik daarbij koop is echter niet allemaal biologisch.

Heb je nog vragen ? laat het me weten in een reactie hieronder.
of kijk bij veelgestelde vragen
http://www.liefde-voor-veganisme.net/Veelgestelde-vragen

Post new comment